Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0002290SpeedFanHardware supportpublic2014-08-22 07:222014-08-23 01:42
Reportermadgenius123 
Assigned Toalfredo 
PrioritynormalSeveritymajorReproducibilityalways
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformWindowsOS7OS VersionSP1
Product Version4.50 
Target VersionFixed in Version4.51 beta 
Summary0002290: no fan detected on GA-H81TN
DescriptionNo fan detected on Gigabyte GA-H81TN motherboard (has a Nuvaton NCT6106D hardware monitoring chip). System has one fan only, on the CPU. HWMonitor does report fan speed. SpeedFan and HWMonitor temperatures concur. Chipset is Intel H81. Report already submitted through SpeedFan application.
Steps To ReproduceSelf-explanatory; apparent lack of hardware support.
TagsNo tags attached.
Motherboard ModelGigabyte GA-H81TN
Video Card Modelnone
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0007541)
alfredo (manager)
2014-08-22 07:52

According to the datasheet, your motherboard hasn't got that Nuvoton chip onboard. Can you confirm this?
By the way: DMI states that your motherboard model is "MSH81TN-00".
(0007542)
madgenius123 (reporter)
2014-08-22 08:05

HWMonitor reports that the LPCIO is "Nuvoton NCT6106"; similarly, it reports the board as Gigabyte. It's my understanding that the mobo gets called "MSH81TN" b/c Gigabyte sold the boards to Polywell, the company that then sold me the custom computer. I confirmed with Polywell that the mobo is in fact the GA-H81TN when trying to troubleshoot fan control myself.
(0007543)
alfredo (manager)
2014-08-22 08:12

According to the NCT6106D datasheet, the Chip ID is completely different from the one found on your board. Can you look at the motherboard and confirm its name?
(0007550)
alfredo (manager)
2014-08-22 14:18

madgenius123, you have mail ;-)
(0007552)
madgenius123 (reporter)
2014-08-22 19:06

Thanks for the mail! Just sent you a report from it, referencing this ID#. I'll peek at the motherboard later today to find the super I/O chip and confirm/determine it's identity.
(0007553)
alfredo (manager)
2014-08-22 19:13

I will ask Nuvoton. You have a new beta and will send a new one after I will receive your new report. It should take 3 or 4 beta to add full support for your hardware.
(0007554)
madgenius123 (reporter)
2014-08-22 19:34

Done - report sent from latest beta. Fan is now detected and speed agrees with HWMonitor.
(0007556)
madgenius123 (reporter)
2014-08-23 00:20

The next beta (4.51.43) appears to be handling everything fan-related fine. Simply amazed, as well as grateful, at how quickly and efficiently you were able to respond and help. Thanks very much!!!
(0007558)
alfredo (manager)
2014-08-23 01:42

:-)

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2014-08-22 07:22 madgenius123 New Issue
2014-08-22 07:22 madgenius123 Status new => assigned
2014-08-22 07:22 madgenius123 Assigned To => alfredo
2014-08-22 07:52 alfredo Note Added: 0007541
2014-08-22 07:52 alfredo Status assigned => acknowledged
2014-08-22 08:05 madgenius123 Note Added: 0007542
2014-08-22 08:12 alfredo Note Added: 0007543
2014-08-22 14:18 alfredo Note Added: 0007550
2014-08-22 19:06 madgenius123 Note Added: 0007552
2014-08-22 19:13 alfredo Note Added: 0007553
2014-08-22 19:34 madgenius123 Note Added: 0007554
2014-08-23 00:20 madgenius123 Note Added: 0007556
2014-08-23 01:42 alfredo Note Added: 0007558
2014-08-23 01:42 alfredo Status acknowledged => resolved
2014-08-23 01:42 alfredo Resolution open => fixed
2014-08-23 01:42 alfredo Fixed in Version => 4.51 beta
2016-12-21 20:01 09876ggddzz Issue cloned: 0002590


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.3168 seconds.
memory usage: 8,099 KB
Powered by Mantis Bugtracker