Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0002038SpeedFanOtherpublic2012-09-01 16:582018-06-11 15:47
ReporterLazarus Long 
Assigned Toalfredo 
PriorityurgentSeveritymajorReproducibilityalways
StatusacknowledgedResolutionopen 
PlatformPCOSWindowsOS Version7
Product Version4.46 
Target VersionFixed in Version 
Summary0002038: Speedfan makes to disapear my internal SD/SDHC card reader
DescriptionSpeedfan makes to disappear my internal SD/SDHC card reader. I can always reproduct this problem.
Steps To ReproduceMake to auto start via Task Scheduler and delay start to 1 minute.
After Windows restart go to My Computer, wait abaout 1 min. and notice how reader disapears.
Additional InformationThis disables card reader in BIOS too. This is very bad! Other USB ports are not affected. It`s internal card reader on Cooler Master Silencio 550 attached to Asus MBO
TagsNo tags attached.
Motherboard ModelAsus P5G41T-M LX3
Video Card ModelGeforce 9600GT
Attached Files? file icon debug.nfo [^] (47,204 bytes) 2014-12-09 23:10

- Relationships

-  Notes
(0007135)
hepios (reporter)
2012-12-11 19:41

Yes, this is very bad! Other USB ports are not affected, its ok when I re-connect cable from frontpanel to the motherboard. But if I turn on SpeedFan -> sd card reader disapear again.
(0007650)
ogremalfeitor (reporter)
2014-12-06 22:04

Hi. I'm affected by this problem too, Speedfan version 4.50 (latest stable).

Card reader is part of a Cooler Master Silencio 450 PC case (so probably same model as the original reporter) and it simply disappears from "My Computer" when speedfan is run. Motherboard is Asus P8P67-M Pro, Windows 7 Pro 64 bit. It also disappears from BIOS after a reboot, only way to make it appear again is to poweroff an poweron again.

Is there anything I can do to provide more information? Any advanced switches or options you want me to try to see if problem persists? Please tell me, as this bug makes Speedfan unusable.
(0007653)
ogremalfeitor (reporter)
2014-12-09 23:40

Hello.

After digging around and trying all the documented switches (http://www.almico.com/sfarticle.php?id=3 [^]) still no success.

After searching other bug requests I found one where Alfredo asks to try an undocumented switch (or at least, I could not find its documentation): /NOADVSMARTSCAN. Trying it solved the issue.

I attached the debug.nfo file (with all the documented switches) that still caused the drive to disappear, should it matter to improve the advanced smart methods safety. Meanwhile I would suggest to document all remaining switches (including the "precious" /NOADVSMARTSCAN that saved my day) and/or creating a FAQ about what switches to try when encountering strange issues as this one.

For the rest... keep up the good work :)
(0007894)
vivec (reporter)
2015-10-23 19:19
edited on: 2015-10-23 19:20

I have the same problem! It took me forever to figure out!

>Motherboard is Asus P8P67-M Pro, Windows 7 Pro 64 bit.

I have a similar motherboard and OS - ASUS P8P67 Pro v3.0 motherboard with Window 7 Ultimate 64 bit. I use an AFT Pro-55U card reader from Atech Flash.
And I'm on SpeedFan 4.51.

Shortly after Windows boots up, the card reader disconnects and all 5 drives (SD / CF / different card types) disappear from the Computer folder. The card reader's LED light is still lit up, though. Rebooting doesn't fix the problem and the BIOS doesn't show any of the 5 drives either.

I have to physically unplug and plug in the card reader for it to be able to work again. This isn't a good solution since it's an internal card reader and I have to open my computer case to do this.

I reinstalled Windows and eventually tracked it down to SpeedFan running.

"/NOADVSMARTSCAN. Trying it solved the issue." - I will try this...

(0007902)
alfredo (manager)
2015-10-30 19:35

Please, send me a SEND REPORT from SpeedFan's INFO tab using the latest SpeedFan beta and I will try to fix this issue forever without having to use any switch.
(0007922)
vivec (reporter)
2015-11-15 04:51

Report sent :)
(0007931)
vivec (reporter)
2015-12-10 18:48

Hi, I can confirm with SpeedFan 4.51 that /NOADVSMARTSCAN avoids the problem on my PC (ASUS P8P67 Pro v3.0 motherboard with Window 7 Ultimate 64 bit and AFT Pro-55U card reader).

I keep "Enable SMART summary error scan on startup" checkbox turned off, and that isn't enough to avoid the problem.
(0008050)
vivec (reporter)
2016-09-27 14:03

I can confirm that this bug is still occurring in SpeedFan 4.52.
(0008546)
idelac (reporter)
2018-06-11 15:47

I have the same problem in 4.52 version. Motherboard is Asus H97-PRO and card reader is integrated in Coolermaster Silencio case.
I realize it was Speedfan only because of the sound in windows (unplugging USB device) which occurs when starting Speedfan. Otherwise, I would never realize :(

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2012-09-01 16:58 Lazarus Long New Issue
2012-09-01 16:58 Lazarus Long Status new => assigned
2012-09-01 16:58 Lazarus Long Assigned To => alfredo
2012-12-11 19:41 hepios Note Added: 0007135
2014-12-06 22:04 ogremalfeitor Note Added: 0007650
2014-12-09 23:10 ogremalfeitor File Added: debug.nfo
2014-12-09 23:40 ogremalfeitor Note Added: 0007653
2015-10-23 19:19 vivec Note Added: 0007894
2015-10-23 19:20 vivec Note Edited: 0007894 View Revisions
2015-10-30 19:35 alfredo Note Added: 0007902
2015-10-30 19:35 alfredo Status assigned => acknowledged
2015-11-15 04:51 vivec Note Added: 0007922
2015-12-10 18:48 vivec Note Added: 0007931
2016-09-27 14:03 vivec Note Added: 0008050
2018-06-11 15:47 idelac Note Added: 0008546


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.3692 seconds.
memory usage: 8,112 KB
Powered by Mantis Bugtracker