Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001843SpeedFanHardware supportpublic2011-07-19 00:292011-12-12 20:22
ReporterToffer 
Assigned Toalfredo 
PrioritynormalSeverityminorReproducibilityalways
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformX64OSWindows 7 64BitOS VersionSP1
Product Version4.44 
Target VersionFixed in Version4.46 beta 
Summary0001843: DELL-Support not working on 4.44 final (Vostro 3700). 4.44 Beta 6 and 8 work great.
DescriptionFirst of all, I have to tell you a piece of my story.

The DELL Vostro 3700 with Core i5 and NVidia graphics seems to have a problem with temperature control. While the desktop is in idle mode (no process ist running over 4%), the Vostro-fan starts blowing up from 0 to >4000 rpm every 3 seconds. You can read about this problem on DELL-Forums.

Some time ago, a user in the DELL-Forum reportet about the "new" DELL-Support in 4.44 beta, so I gave it a try (with older versions, I had no chance to control the fan). And, it worked! It is not the best solution, because the fan now runs at 2920rpm after the start of speedfan, but it is a lot better then before with blowing from 0 to >4000 every 3 seconds.
Even a DELL-Forum moderator classed the beta 4.44 as solution!!!! (Otherwise, only a mainboard-change can help... because of an faulty temperature sensor or something like this)

With beta 6 and 8, I had no problems to get the DELL-Support working. After activating, the fan runs with 2920rpm.

The final 4.44 did not to work here, with the same options selected as in the beta version.
Additional InformationI attached the debug nfo
TagsNo tags attached.
Motherboard ModelMotherboard ID 63-0100-000001-00101111-010910-Chipset$0AAAA000_BIOS DATE: 01/09/10 15:17:22 VER: 08.00.10
Video Card ModelNVIDIA GeForce GT 330M
Attached Files? file icon debug.nfo [^] (151,959 bytes) 2011-07-19 00:29

- Relationships
has duplicate 0001844closedalfredo Dell support doesn't work with 4.44. Worked well with all 4.44 beta's. 

-  Notes
(0006341)
alfredo (manager)
2011-07-23 11:21

Please, contact me by email. I have a beta for you to try.
(0006356)
Udillak (reporter)
2011-08-06 22:02

I want to confirm this issue with the final 4.44 version of SpeedFan on my Dell Vostro 3500. All the environment are the same as reporter's except of my notebook does not have nVidia videocard.
I will gladly help in resolving this issue.
(0006358)
Toffer (reporter)
2011-08-07 07:39

Hi alfredo,

sorry for the late answer to your mail.

The version of speedfan you sent me via mail did not work either. I will send you a dump later. It is the same issue as with version 4.44 final. The fan does not seem to be controllable.
(0006403)
Livin (reporter)
2011-08-22 23:48
edited on: 2011-08-22 23:50

Same issue with 4.44 final, does not show any fans. Beta 8 shows all 3 fans. Dell Optiplex XE (Core2Duo Intel Q45 chipset : desktop system, not notebook). My video card is ATI/AMD 6450, no NVidia components in the system. Win7 x64 installed

(0006406)
alfredo (manager)
2011-08-24 16:23

@Livin
Please contact me at alfredo [at] almico.com
(0006409)
zrajnai (reporter)
2011-08-25 12:04

I confirm, that 4.44 final is not working on my Dell Latitude E6410 with Win7 32bit.
Changing the fan speed manually (disabling "Automatic Fan Speed") only has an effect for a fraction of a second. I guess the BIOS is setting the speed back.

I set the speed to 0% and it slows down to 0 RPM for a short time, then it jumps up to around 3200 RPM. Changing the speed between 0% and 5% manually for an extended time seems to keep the RPM down...
(0006410)
zrajnai (reporter)
2011-08-25 12:17

I tried previous Betas:
Beta 4, 6, 8 did not recognize my DELL Fan.
Beta 10 exhibits the same behaviour as the final.
I have "Enable DELL support" checked in all cases.
Unfortunately I can't set PWM MODE to MANUALLY CONTROLLED, since PWM MODE does not appear in the list of properties.
(0006504)
Frank (reporter)
2011-10-08 23:35

I have the same problem; an old 4.44 beta (don't know exactly which beta) worked perfectly on my vostro 3500 (after enablin dell-support); after updating to 4.44 final it doesn't work. Neither the new 4.45 betas are working.

I would be so happy if somebody could send me one of the old working betas since I deleted the exe, or even better if the next beta works again. ;-)

(The vostro 3500 has an annoying fan!)

Thanks in adavance,
Frank
(0006508)
alfredo (manager)
2011-10-09 09:46

Hello Frank, I would like to know exactly what "does not work" means here. On this bug tracker there is another thread where the issue is that the computer hangs for a little every few seconds. This doesn't seem to be the case here.
Am I right if I say that the issue reported here is that the changes that SpeedFan applies to any fan speed are overriden by something else?

Unfortunately, I cannot revert to that specific beta. What's funny is that the beta you are referring to contained a bug in the source code. That bug, basically, was causing some internal SpeedFan storage to become corrupted. It would be funny if I discover that the resulting memory corruption accidentally found the right SMI command and data to be executed :-)
(0006518)
Frank (reporter)
2011-10-09 19:46
edited on: 2011-10-09 20:46

Hello Alfredo,
wow, super-quick response from you; chapeau!

After starting speedfan (with admin-rights!, without it doesn't find any fans) on win7-32bit and enabled DELL-support the program displays all the temperatures and one fan. I can assign the fan to the temperature I want.
After some seconds it starts to decrease the speed, evertyhing looks fine _but_ the fan still runs with full speed. With the working betas the fan-speed decreased when speedfan showed 40% or less speed-fan.
I didn't find any configuration to decrease speed-fan.
Otherwise I have no problems with the program, e.g. computer-hang.

Any help would be great!
Frank

(0006522)
alfredo (manager)
2011-10-09 23:27

Frank, please, do a SEND REPORT from SpeedFan, including a reference to this issue in the notes.
(0006526)
Frank (reporter)
2011-10-10 10:40

Hello Alfredo,
I've sent a report.
Thanks for your help,
Frank
(0006527)
alfredo (manager)
2011-10-10 11:16

I just looked at your report. Everything looks fine. The first question is: what if you manually set SPEED to 0% and then to 100%? Does the fan speed change?
(0006531)
Frank (reporter)
2011-10-10 13:20

Hello Alfredo,
if I manually change SPEED between 0% and 100% the speed-fan is unchanged; unfortunately the same beahaviour than "automatic fan speed".

Best regards
Frank
(0006575)
alfredo (manager)
2011-10-15 09:57

Very interesting news. I have a new beta that WORKS on a VOSTRO. Now the question is: will it work on EVERY VOSTRO? :-)
Contact me by email and I will send you the beta.
(0006576)
Livin (reporter)
2011-10-15 18:06

I've been using 4.45 beta 3.24 on my Optiplex and it has been working.
(0006581)
Frank (reporter)
2011-10-17 15:57

Dear Alfredo
unfortunately the 4.45 beta 5.19 is not working my Vostro 3500 :-(

Although Speedfan shows reducing the percentage of speed of the fan, but in reality it has no effect: the fan-speed is still high.
The same happens if I reduce the SPEED down to 0%, it has no effect of the real fan-speed.

Nevertheless thanks a lot for your help!

Best regards,
Frank
(0006592)
Roger (reporter)
2011-10-24 12:49

Just to confirm Frank's findings completely.

Vostro 3500 with Win7 32Bit Professional
(0006593)
alfredo (manager)
2011-10-24 13:00

@Roger
Which beta did you test?
(0006596)
Roger (reporter)
2011-10-24 14:07

4.44 beta 4 worked like a charm.

After the expiry, no version worked at all, exactly as Frank described.
(0006655)
Udillak (reporter)
2011-11-04 08:37

4.45 final has no effect on a CPU fan on Dell Vostro 3500.
If I manually set 0% for a fan it still continue to spin at 4000RPM. This was not a case for 4.44 early betas. One thing more, I cannot see any specific DELL commands inside commands log window which supposed to indicate program's tries to regulate rotations of a fan. In early betas of 4.44 there were such commands on every speed change or so.
(0006656)
alfredo (manager)
2011-11-04 08:56

I have a private SpeedFan 4.46 beta that might improve things. Please, contact me by mail.
(0006675)
Frank (reporter)
2011-11-05 23:04

Dear Alfredo,
just to confirm Udillak, that 4.45 final still doesn't work on Vostro 3500.

Nevertheless i appreciate your efforts.
Maybe you can send me the 4.46beta, too?

Best regards,
Frank
(0006677)
alfredo (manager)
2011-11-06 10:38

Hello Frank, please, contact me by email.
(0006698)
Frank (reporter)
2011-11-09 10:03
edited on: 2011-11-09 15:12

Dear Alfredo,
thanks for the 4.46beta 1.5.8:
As far as i can see it works on my VOSTRO3500! ;-)

I will test it further and keep you informed!
Thanks a lot!

Best regards,
Frank

(0006699)
Udillak (reporter)
2011-11-09 10:59

I am also want to confirm that Vostro 3500 indeed gets fan controlled by SpeedFan 4.46beta.
(0006704)
Anst (reporter)
2011-11-15 04:35

Hi Alfredo,
Can you send me the 4.46beta too?
I wanna test it on my laptop (Dell Vostro 3700 win7-32bit)
Thanks.
(0006708)
Frank (reporter)
2011-11-26 20:40

Dear Alfredo,
after 2 weeks of testing I am absolutely satisfied!
It works very well.

Thanks for your help!

Frank
(0006727)
alfredo (manager)
2011-12-03 17:38

SpeedFan 4.46 beta 2 is online and includes the latest fixes for DELLs.
(0006748)
Frank (reporter)
2011-12-09 22:32

Dear Alfredo,
SpeedFan 4.46 beta 2 works, too.
Best regards
Frank

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2011-07-19 00:29 Toffer New Issue
2011-07-19 00:29 Toffer Status new => assigned
2011-07-19 00:29 Toffer Assigned To => alfredo
2011-07-19 00:29 Toffer File Added: debug.nfo
2011-07-23 11:21 alfredo Note Added: 0006341
2011-07-23 11:21 alfredo Status assigned => acknowledged
2011-07-25 08:01 alfredo Relationship added has duplicate 0001844
2011-08-06 22:02 Udillak Note Added: 0006356
2011-08-07 07:39 Toffer Note Added: 0006358
2011-08-22 23:48 Livin Note Added: 0006403
2011-08-22 23:50 Livin Note Edited: 0006403 View Revisions
2011-08-24 16:23 alfredo Note Added: 0006406
2011-08-25 12:04 zrajnai Note Added: 0006409
2011-08-25 12:17 zrajnai Note Added: 0006410
2011-10-08 23:35 Frank Note Added: 0006504
2011-10-09 09:46 alfredo Note Added: 0006508
2011-10-09 19:46 Frank Note Added: 0006518
2011-10-09 20:46 Frank Note Edited: 0006518 View Revisions
2011-10-09 23:27 alfredo Note Added: 0006522
2011-10-10 10:40 Frank Note Added: 0006526
2011-10-10 11:16 alfredo Note Added: 0006527
2011-10-10 13:20 Frank Note Added: 0006531
2011-10-15 09:57 alfredo Note Added: 0006575
2011-10-15 18:06 Livin Note Added: 0006576
2011-10-17 15:57 Frank Note Added: 0006581
2011-10-24 12:49 Roger Note Added: 0006592
2011-10-24 13:00 alfredo Note Added: 0006593
2011-10-24 14:07 Roger Note Added: 0006596
2011-11-04 08:37 Udillak Note Added: 0006655
2011-11-04 08:56 alfredo Note Added: 0006656
2011-11-05 23:04 Frank Note Added: 0006675
2011-11-06 10:38 alfredo Note Added: 0006677
2011-11-09 10:03 Frank Note Added: 0006698
2011-11-09 10:59 Udillak Note Added: 0006699
2011-11-09 15:12 Frank Note Edited: 0006698 View Revisions
2011-11-15 04:35 Anst Note Added: 0006704
2011-11-26 20:40 Frank Note Added: 0006708
2011-12-03 17:38 alfredo Note Added: 0006727
2011-12-09 22:32 Frank Note Added: 0006748
2011-12-12 20:22 alfredo Status acknowledged => resolved
2011-12-12 20:22 alfredo Resolution open => fixed
2011-12-12 20:22 alfredo Fixed in Version => 4.46 beta
2016-12-21 20:01 09876ggddzz Issue cloned: 0002614


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.3639 seconds.
memory usage: 8,289 KB
Powered by Mantis Bugtracker