Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001755SpeedFanS.M.A.R.T.public2011-02-20 14:012011-03-19 01:18
Reporterphobos 
Assigned Toalfredo 
PrioritynormalSeverityminorReproducibilitysometimes
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformWidnows PCOSWindows 7 x64OS VersionNot SP1 yet
Product Version4.42 
Target VersionFixed in Version4.43 
Summary0001755: HDD controller error and small lockup at speedfan startup with S.M.A.R.T scan.
DescriptionSorry if this has been posted before and is being worked on, but I could not find anything.

When starting up speedfan with admin rights, so it does a SMART scan at startup, if something else uses the HDD at the same time as the scan it temporarily crashes my HDD controller.

I have attached the speedfan startup scan events and the Windows event about the controller below. Currently I am using the latest Intel RST driver, but the same thing happens with the default Microsoft driver and previous Intel drivers. The only difference is the amount of time the HDD controller locks up for.

The error also seems to be focused on my Intel X25M G2 160GB SDD driver as the Microsoft driver reports which ever port this drive is on as the offending port that generated the error. I have tried the driver on multiple ports and with multiple cables, and it tests 100% fine with other tools. Since it is my OS driver it would be quite noticeable if it was not working properly.

For the moment I run Speedfan with normal user rights so it does not worry about SMART, and I have no issues. Let me know what further detail I can provide as far as logs, etc. To help diagnose this issue. Again the main annoyance is that I have speedfan set to start with windows, so cannot control if there is other HDD activity when the drivers are being scanned by speedfan. This is also the case if I get speedfan to start after windows has fully started, as again you cannot guarantee no process will want HDD access when speedfan is running.


Win9x:NO 64Bit:YES GiveIO:NO SpeedFan:YES
I/O properly initialized
Linked ISA BUS at $0290
Linked Intel 82801JIB ICH10 SMBUS at $0500
Found nVidia GeForce GTX 570
Linked nVidiaI2C0 SMBUS at $3D403E3F
Linked nVidiaI2C1 SMBUS at $3D403637
Linked nVidiaI2C2 SMBUS at $3D405051
Found nVidia GeForce GTX 570
Linked nVidiaI2C0 SMBUS at $3D403E3F
Linked nVidiaI2C1 SMBUS at $3D403637
Linked nVidiaI2C2 SMBUS at $3D405051
Scanning ISA BUS at $0290...
SuperIO Chip=IT8718F
IT8718F found on ISA at $290
Scanning Intel SMBus at $0500...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D403E3F...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D403637...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D405051...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D403E3F...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D403637...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D405051...
Found INTEL SSDSA2M160G2GC on AdvSMART
Found ST31500341AS on AdvSMART
Found WDC WD360GD-00FLC0 on AdvSMART
Found ACPI temperature (23.0C)
Found Intel(R) Core(TM) i7 CPU 965 @ 3.20GHz
End of detection
Loaded 0 events

- <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event"> [^]
- <System>
  <Provider Name="iaStor" />
  <EventID Qualifiers="49156">9</EventID>
  <Level>2</Level>
  <Task>0</Task>
  <Keywords>0x80000000000000</Keywords>
  <TimeCreated SystemTime="2011-02-15T00:49:24.472903900Z" />
  <EventRecordID>271361</EventRecordID>
  <Channel>System</Channel>
  <Computer>Vortex</Computer>
  <Security />
  </System>
- <EventData>
  <Data>\Device\Ide\iaStor0</Data>
  <Binary>0F0005000100000000000000090004C00100000000000000000000000000000000000000000000000000000000</Binary>
  </EventData>
  </Event>
TagsNo tags attached.
Motherboard ModelDFI X58 T3eH8 Ultra Motherboard
Video Card ModelMultiple
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0005881)
alfredo (manager)
2011-02-20 16:24

Does 4.43 beta fix this issue?
(0005892)
phobos (reporter)
2011-02-25 13:00

Have not tried 4.43 beta yet. Will test with it now.

But have for the last week been using the /noadvsmartscan option and have had no errors / lockups all week.
(0005893)
alfredo (manager)
2011-02-25 13:59

Then 4.43 will fix the issue.
(0005929)
phobos (reporter)
2011-03-12 03:36

with 4.43 Beta 12 and 'Do smart summary error log scan on startup' un-ticked I now don't get the issue for the last couple of weeks. If left ticketed I do still get the errors and freezes.
(0005935)
alfredo (manager)
2011-03-19 01:17

SpeedFan 4.43 without that option explicitly set completely fixes the issue.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2011-02-20 14:01 phobos New Issue
2011-02-20 14:01 phobos Status new => assigned
2011-02-20 14:01 phobos Assigned To => alfredo
2011-02-20 16:24 alfredo Note Added: 0005881
2011-02-20 16:24 alfredo Status assigned => acknowledged
2011-02-25 13:00 phobos Note Added: 0005892
2011-02-25 13:59 alfredo Note Added: 0005893
2011-03-12 03:36 phobos Note Added: 0005929
2011-03-19 01:17 alfredo Note Added: 0005935
2011-03-19 01:18 alfredo Status acknowledged => resolved
2011-03-19 01:18 alfredo Resolution open => fixed
2011-03-19 01:18 alfredo Fixed in Version => 4.43


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.3495 seconds.
memory usage: 8,075 KB
Powered by Mantis Bugtracker