Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001734SpeedFanHardware supportpublic2011-01-24 06:042011-03-19 18:01
Reportertyroz 
Assigned Toalfredo 
PrioritynormalSeveritymajorReproducibilityalways
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformOSOS Version
Product Version4.42 
Target VersionFixed in Version4.43 
Summary0001734: SpeedFan causes my computer to turn off
DescriptionSpeedFan 4.42 and SpeedFan 4.43 Beta 8 cause my computer to turn off when I first start either of them. Using /NOSMBSCAN does prevent the computer from turning off, but there isn't any fan information; only GPU, HDD, and CPU temperatures are shown.

I'm using a Dell XPS 700 (http://support.dell.com/support/edocs/systems/xps700/en/SM_en/specs.htm [^]). The motherboard model is 0YF432 (as reported by CPU-Z).

Also, I sent a report with ACPI Explorer.
TagsNo tags attached.
Motherboard Model0YF432
Video Card Model
Attached Files? file icon debug.nfo [^] (15,457 bytes) 2011-01-26 04:27
? file icon smbdebug.nfo [^] (240,313 bytes) 2011-01-26 16:53

- Relationships

-  Notes
(0005717)
alfredo (manager)
2011-01-25 18:58

In the help file there is a SMBUS DEBUG procedure. Please, follow it and send me the resulting output. I will fix this issue.
(0005735)
tyroz (reporter)
2011-01-26 04:27

Okay, I've attached the debug.nfo file.
(0005736)
alfredo (manager)
2011-01-26 09:35

Hello. I see that you executed the SMBDEBUG procedure. The file that you should upload is SMBDEBUG.NFO.
(0005744)
tyroz (reporter)
2011-01-26 16:55

Oh, wow, I feel dumb. Attached the correct file, smbdebug.nfo.
(0005747)
alfredo (manager)
2011-01-26 17:08

I have a beta ready for you. Please, send me an email (alfredo [at] almico.com).
(0005748)
alfredo (manager)
2011-01-26 17:10

I found your ACPI report. I'm sending you the beta now.
(0005757)
tyroz (reporter)
2011-01-27 05:55

Okay, I extracted the .exe and ran it (with 4.42 already installed), and the program starts up without turning off my computer, but no fan details or controls are present anywhere (including under Configure -> Advanced). :-(

Win9x:NO 64Bit:YES GiveIO:NO SpeedFan:YES
I/O properly initialized
Linked ISA BUS at $0290
Linked nVidia MCP55 SMBUS at $5000
Linked nVidia MCP55 SMBUS at $5100
Found nVidia GeForce GT 240
Linked nVidiaI2C0 SMBUS at $3D403E3F
Linked nVidiaI2C1 SMBUS at $3D403637
Linked nVidiaI2C2 SMBUS at $3D405051
Scanning ISA BUS at $0290...
SuperIO Chip=SCH5514
Scanning nForce2 SMBus at $5000...
Scanning nForce2 SMBus at $5100...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D403E3F...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D403637...
Scanning I2CNVidia SMBus at $3D405051...
Found WDC WD10EACS-00ZJB0 on AdvSMART
Found WDC WD1600ADFS-75SLR2 on AdvSMART
Found Intel(R) Core(TM)2 CPU X6800 @ 2.93GHz
End of detection

Also, I see "nForce2" in the above SpeedFan output, but I have an nForce4 SLI Intel Edition (Dell 0YF432 REV A02). Not sure if that's relevant or not.

Report sent from beta you sent me.
(0005758)
alfredo (manager)
2011-01-27 08:44

You can try to run 4.42 from the command line adding the following parameter:

/SLOWDETECT
(0005949)
alfredo (manager)
2011-03-19 18:01

The powering off is fixed now. I am working to improve support for DELL motherboard. Feel free to contact me to receive a beta.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2011-01-24 06:04 tyroz New Issue
2011-01-24 06:04 tyroz Status new => assigned
2011-01-24 06:04 tyroz Assigned To => alfredo
2011-01-25 18:58 alfredo Note Added: 0005717
2011-01-25 18:58 alfredo Status assigned => acknowledged
2011-01-26 04:27 tyroz File Added: debug.nfo
2011-01-26 04:27 tyroz Note Added: 0005735
2011-01-26 09:35 alfredo Note Added: 0005736
2011-01-26 16:53 tyroz File Added: smbdebug.nfo
2011-01-26 16:55 tyroz Note Added: 0005744
2011-01-26 17:08 alfredo Note Added: 0005747
2011-01-26 17:10 alfredo Note Added: 0005748
2011-01-27 05:55 tyroz Note Added: 0005757
2011-01-27 08:44 alfredo Note Added: 0005758
2011-03-19 18:01 alfredo Note Added: 0005949
2011-03-19 18:01 alfredo Status acknowledged => resolved
2011-03-19 18:01 alfredo Resolution open => fixed
2011-03-19 18:01 alfredo Fixed in Version => 4.43


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.3411 seconds.
memory usage: 8,099 KB
Powered by Mantis Bugtracker