Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001664SpeedFanS.M.A.R.T.public2010-09-18 18:362011-02-16 17:32
ReporterSpooky 
Assigned Toalfredo 
PriorityhighSeverityblockReproducibilityalways
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformPCOSWindows 7OS Version64 bit
Product Version4.41 beta 
Target VersionFixed in Version4.43 beta 
Summary0001664: SpeedFan locks up computer with new AHCI driver
DescriptionI recently updated the AHCI drivers on two system which both have a Gigabyte GA-MA785GMT-UD2H Motherboard. Both machines run Windows 7 x64 (one with Home Premium and one with Professional).

On both machines, I can no longer use SpeedFan after the driver update. When SpeedFan launches it locks the computer and never ceases to do so. The HDD LED is constantly lit up, the mouse is still moving however, I am not able to interact with anything and I am also unable to start the Task Manager for example.

I tried completely uninstalling SpeedFan and reinstalling it with no success.


(I chose other for the Category, since I didn't exactly know where to put it, maybe it's a SMART issue?)
Steps To Reproduce• use a GA-MA785GMT-UD2H Motherboard or possibly any Motherboard with a SB710 Southbridge
• use Windows 7 x64
• use a (system) hard disk with AHCI enabled
• install the latest AHCI drivers (Catalyst 10.9 in this case)
• reboot and start SpeedFan
Additional InformationATi driver page: http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/integrated-win7-64.aspx [^]
Driver used: https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2.ati.com/drivers/10-9_win7_32-64_ahci.exe [^]
TagsAHCI, SB710, smart, windows 7
Motherboard ModelGigabyte GA-MA785GMT-UD2H
Video Card ModelRadeon HD 5750 and/or Radeon HD 4200 (IGP)
Attached Files? file icon debug.nfo [^] (15,442 bytes) 2010-09-18 18:50

- Relationships

-  Notes
(0005416)
Spooky (reporter)
2010-09-19 13:26

Running SpeedFan with /NOSMARTSCAN command line argument works!
(0005437)
alfredo (manager)
2010-10-06 21:18

There are two other command line parameters that I would like you to try:

/NOSUMMARYLOGSCAN
/NOADVSMARTSCAN

If they work, you might still be able to read SMART information.
(0005450)
Spooky (reporter)
2010-10-23 16:54

Yes, this works :)
(0005731)
alfredo (manager)
2011-01-25 19:50

Did you try SpeedFan 4.43 beta?
(0005866)
alfredo (manager)
2011-02-16 17:32

I think that 4.43 beta fixed this issue, according to other similar threads.

- Issue History
Date Modified Username Field Change
2010-09-18 18:36 Spooky New Issue
2010-09-18 18:36 Spooky Status new => assigned
2010-09-18 18:36 Spooky Assigned To => alfredo
2010-09-18 18:38 Spooky Tag Attached: windows 7
2010-09-18 18:38 Spooky Tag Attached: AHCI
2010-09-18 18:38 Spooky Tag Attached: SB710
2010-09-18 18:48 Spooky Note Added: 0005414
2010-09-18 18:49 Spooky Note Deleted: 0005414
2010-09-18 18:50 Spooky File Added: debug.nfo
2010-09-19 13:26 Spooky Note Added: 0005416
2010-09-19 13:27 Spooky Tag Attached: smart
2010-10-06 21:18 alfredo Note Added: 0005437
2010-10-06 21:18 alfredo Status assigned => acknowledged
2010-10-23 16:54 Spooky Note Added: 0005450
2011-01-25 19:50 alfredo Note Added: 0005731
2011-02-16 17:31 alfredo Category Other => S.M.A.R.T.
2011-02-16 17:32 alfredo Note Added: 0005866
2011-02-16 17:32 alfredo Status acknowledged => resolved
2011-02-16 17:32 alfredo Resolution open => fixed
2011-02-16 17:32 alfredo Fixed in Version => 4.43 beta


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.3070 seconds.
memory usage: 8,102 KB
Powered by Mantis Bugtracker