Almico's Bug Tracker

View Issue Details Jump to Notes ] Issue History ] Print ]
IDProjectCategoryView StatusDate SubmittedLast Update
0001652SpeedFanHardware supportpublic2010-08-22 00:582011-03-19 18:11
ReporterJoeW 
Assigned Toalfredo 
PrioritynormalSeveritycrashReproducibilityalways
StatusresolvedResolutionfixed 
PlatformIntel Pentium E5400OSWindowsOS VersionWindows 7 64 bit
Product Version4.41 beta 
Target VersionFixed in Version4.43 
Summary0001652: PC freezes after running Speedfan - lose display, have to hard reset
DescriptionRun SpeedFan and after an initial load screen, I lose display (screen reports no signal), and PC freezes (lose network connections too). Power button does not reset, had to unplug to restart. Have tried twice now - initial installation and run was from Remote Desktop connection, so I uninstalled and installed again, logged in locally. Same result.

Install was to "Program Files (x86)". Am fairly new to 64-bit - is this expected?
Steps To ReproduceRun SpeedFan
TagsNo tags attached.
Motherboard ModelGigabyte GA-G31M-ES2L
Video Card ModelOn board
Attached Files

- Relationships

-  Notes
(0005362)
WHRoeder (reporter)
2010-08-24 15:59

Reported in 1642: Win7/CQ62 but not intermittent. 4.38 runs fine. 4.39-4.40 hangs at startup for 5 minutes and blocks KB/mouse/disk but task manager continued to update on screen. 4.41 blocks everything including screen until it times out.
(0005363)
JoeW (reporter)
2010-08-25 22:35
edited on: 2010-08-25 22:41

Oops, didn't look for existing issues very carefully did I?
Thanks - tried 4.38, and it works for me.

Update - with 4.38 went to SMART tab, selected disk, and lost system again :(

(0005366)
WHRoeder (reporter)
2010-08-26 16:42

4.38 Smart worked fine for me HD0- 320.1GB - WDC WD3200BEKT-60V5T1
That's a separate problem.
(0005372)
JoeW (reporter)
2010-08-31 22:37

Well it's one problem too many for me unfortunately. Am using CoreTemp and HD Tune now. Life is too short.
(0005373)
alfredo (manager)
2010-09-01 01:07

What if you start SpeedFan with

/NOSMARTSCAN

command line parameter?
(0005431)
C_Matrix (reporter)
2010-10-06 18:03

/NOSMARTSCAN resolved the issue. Thanks.
(0005433)
alfredo (manager)
2010-10-06 18:28

There are two other command line switches that might fix the issue:

/NOSUMMARYLOGSCAN
/NOADVSMARTSCAN

By using these two switches you should be able to access SMART data on your system. Please, contact me when you're done so that I can find an automatic fix for this.
Thank you.
(0005439)
C_Matrix (reporter)
2010-10-07 07:21

Are you saying to use these three command lines?
(0005441)
alfredo (manager)
2010-10-07 09:10

I'm sorry I wasn't clear. You should try to use a single command line parameter. Each of them narrows down what SpeedFan does. Once I have found the switch that fixes the issue I will work to fix it without the need for the switch.
(0005442)
WHRoeder (reporter)
2010-10-08 14:38
edited on: 2010-10-08 14:40

With no switch, the hang is after
Scanning ISA BUS at $0CCB...
The disk active light is on. SW indicator shows no disk activity and any SW disk request is blocked. (Idle CL responds to cr, active CL hangs)
All three switches fix the problem with 4.41


- Issue History
Date Modified Username Field Change
2010-08-22 00:58 JoeW New Issue
2010-08-22 00:58 JoeW Status new => assigned
2010-08-22 00:58 JoeW Assigned To => alfredo
2010-08-22 00:58 JoeW Motherboard Model => Gigabyte GA-G31M-ES2L
2010-08-22 00:58 JoeW Video Card Model => On board
2010-08-24 15:59 WHRoeder Note Added: 0005362
2010-08-25 22:35 JoeW Note Added: 0005363
2010-08-25 22:41 JoeW Note Edited: 0005363
2010-08-26 16:42 WHRoeder Note Added: 0005366
2010-08-31 22:37 JoeW Note Added: 0005372
2010-09-01 01:07 alfredo Note Added: 0005373
2010-09-01 01:07 alfredo Status assigned => acknowledged
2010-10-06 18:03 C_Matrix Note Added: 0005431
2010-10-06 18:28 alfredo Note Added: 0005433
2010-10-07 07:21 C_Matrix Note Added: 0005439
2010-10-07 09:10 alfredo Note Added: 0005441
2010-10-08 14:38 WHRoeder Note Added: 0005442
2010-10-08 14:40 WHRoeder Note Edited: 0005442 View Revisions
2011-03-19 18:11 alfredo Status acknowledged => resolved
2011-03-19 18:11 alfredo Resolution open => fixed
2011-03-19 18:11 alfredo Fixed in Version => 4.43


Copyright © 2000 - 2018 MantisBT Team
Time: 0.2194 seconds.
memory usage: 8,118 KB
Powered by Mantis Bugtracker