View Issue Details

IDProjectCategoryView StatusLast Update
0002278SpeedFanOtherpublic2016-09-03 12:56
ReporterShivy011Assigned Toalfredo 
PriorityhighSeveritycrashReproducibilitysometimes
Status assignedResolutionopen 
PlatformWindows 7 Ultimate 64BitOSWindowsOS Version7 Ultimate
Product Version4.49 
Target VersionFixed in Version 
Summary0002278: Sometimes blank white screens when loading up SpeedFan (believed to be crashing nVidia drivers)
DescriptionI log in, and I have set SpeedFan to load up after 30 seconds. Sometimes, when SpeedFan loads up, both of my monitors go blank, fully blank - often all white, sometimes different colours. I am led to believe the nVidia driver is crashing. Once I tried Ctrl+Alt+Delete, and the screen came back to life. I exited the Ctrl+Alt+Delete screen and a message popped up saying the nVidia drivers had "succesfully recovered." I am fairly certain SpeedFan is causing my nVidia drivers to crash.
Steps To Reproduce-SpeedFan open up after 30 seconds
-Nvidia card and drivers
-As many restarts and log ins as possible and see if my problem can be reproduced.
Additional InformationFeel free to contact me on my e-mail address for further info - I love SpeedFan, just it's really hard to use when this happens quite a lot!
TagsNo tags attached.
Motherboard ModelGigabyte GA-Z87X-UD3H
Video Card ModelAsus GTX 760 Direct CU II

Activities

Shivy011

2014-08-01 21:27

reporter   ~0007417

Tested with new drive & new graphics card, same problem encountered.

Shivy011

2015-02-02 22:26

reporter   ~0007760

Well, I got a screenshot of the crashing driver as today it seemed to recover after going to double black screens.

Shivy011

2015-02-02 22:26

reporter  

Crash nvidia.PNG (412,005 bytes)

Bambusbieger

2016-08-19 06:59

reporter   ~0008026

Last edited: 2016-08-19 07:00

View 2 revisions

Thats exact my problem. Sometimes starting speedfan causes a fully blank screen (black or white) and the PC freezes. Then i have to hardreset my PC. I found out that all people having this problem are using a nvidia gpu.

http://www.bugtrack.almico.com/view.php?id=2539

American

2016-09-03 05:49

reporter   ~0008039

I never have this issue and have a GTX 760.

Have you tried running DDU (http://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html) then installing the driver?

Bambusbieger

2016-09-03 12:54

reporter   ~0008041

Last edited: 2016-09-03 12:56

View 2 revisions

@American: I think there is no need for using DDU. I'm running a fresh install of Win10 64 and my System has only seen 1 Nvidia Driver. I have never updated or changed this Driver-Version an I have exact the same issue.

With this issue, the using of SpeedFan is very painful. I have to save all my data before i start SpeedFan because I never know, will it start up correctly or will I get a blankscreen/system-crash.

Hope this issue can be fixed soon.

Issue History

Date Modified Username Field Change
2014-07-25 23:48 Shivy011 New Issue
2014-07-25 23:48 Shivy011 Status new => assigned
2014-07-25 23:48 Shivy011 Assigned To => alfredo
2014-08-01 21:27 Shivy011 Note Added: 0007417
2015-02-02 22:26 Shivy011 Note Added: 0007760
2015-02-02 22:26 Shivy011 File Added: Crash nvidia.PNG
2016-08-19 06:59 Bambusbieger Note Added: 0008026
2016-08-19 07:00 Bambusbieger Note Edited: 0008026 View Revisions
2016-09-03 05:49 American Note Added: 0008039
2016-09-03 12:54 Bambusbieger Note Added: 0008041
2016-09-03 12:56 Bambusbieger Note Edited: 0008041 View Revisions